Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Followers

EBiz Gold Windows

Tuesday, January 31, 2012

jawab survey, dapat voucher

sape2 yang berminat nak cari income sikit, sila email elly ye. tp sikt je nilainya...xdelah sampai beribu2....tp berbaloi la...jawab survey je pun....termasuk yang hari ni dah kali ke 3 elly dapat voucher rm10. yang first, elly redeem voucher PIZZAHUT, second tu dapat topup je, hari ni dapat lagi rm10. igt nak redeem McD je...sekurang-kurangnya ada gak hasil mengadap internet ni...tp bare in mind, no easy money...sape yang bertuah je akan dapat invitation untuk jawab survey. so sila email elly segera untuk register...nnt elly akan invite...thnx...


p/s: email me ye...  gud_elly@yahoo.com

Thursday, January 19, 2012

Online Shoppers, read this!

Zappos Hacking Shines Spotlight on Safe Online Shopping Tips


There was a collective cry of "Holy shoes!" this past weekend when the news broke that the accounts of 24 million Zappos shoppers had been hacked. Online shopping has become a huge industry: In just the week following Thanksgiving 2011, consumers spent nearly $6 billion dollars online-a 15% increase from 2010's "Cyber Week" spending.

Related link: Eight Tips to Keep Your Cards Safe When Shopping Online

People shop online for a number of reasons including convenience, the ability to compare prices easily, reviews, and choice. Unfortunately, hacking incidents such as this one remind us that we need to be vigilant about taking security precautions when sharing sensitive information over the Internet.

"What the Zappos incident highlights in particular is the need to use different passwords for each website you give sensitive information to," Nicole Vincent, Consumer Education Specialist at the Federal Trade Commission (FTC), tells Yahoo! Shine. It can be confusing to sort through all the available information about online security. Here are Vincent's absolute top tips for safe online shopping:

1. Use a credit card instead of a debit card. And don't link to your checking account. Paying by credit card offers the most protection because your maximum liability for unauthorized purchases is $50.

2. When you are shopping online, check to see if you're using a secure site: Look for the prefix "https" which means it is a secure site that encrypts Web traffic.

3. Protect your password. Don't use same password across different websites. If your account is hacked, identity thieves often will try your password on variety of popular sites. Vincent says it is worth looking into tools that organize your passwords. One option is LastPass.

4. If you are buying from a website that you haven't used before, do an Internet search with its name and the words "scam," "complaint," or "review." If you see lots of negative reviews or warnings, think hard about whether or not the item you want to purchase is really worth the risk.

5. Be wary of Wi-Fi. Make sure your home network is WPA-encrypted. Older WEP networks can be hacked. Public Wi-Fi such as networks offered at the library, airport, or cafes may not be encrypted, so do not transmit sensitive information unless you are sure you are on a secure network.

6. The FTC currently has a team of people investigating the issues around mobile purchasing. The bottom line is: If you are transmitting information over a 3G or 4G network you are secure, but don't use public Wi-Fi. If you aren't sure whether the network is secure, assume it isn't and avoid.

7. After this kind of major hacking incident, phishing scams increase. If criminals already have some of your personal data, enough to make you think they are a legitimate entity, they may send you an email trying to obtain additional information. Any email that asks for sensitive information should go directly to trash; legit companies don't ask for this kind of information in emails.

The FTC manages the website OnGuardOnline.gov, a collaborative effort by a number of federal agencies that covers topics from avoiding scams to cyber-bullying.




source here

Tuesday, January 17, 2012

sexist

kenapa harga barang-barang perempuan biasanya murah sangat, jauh beza dengan barang-barang lelaki? contohnya kasut, kalau perempuan, senang-senang je leh jumpa kasut below rm100 kat shopping mall, tp kalau lelaki, susah betul...jeans pun sama...

adakah sebab perempuan shopping 24/7? sebab perempuan suka beli barang yang xpenting?
pastu lelaki hanya akan shopping bila dah terdesak. apakah pihak penjual ni suka mengambil kesempatan atas kelemahan kami atau sememangnya barangan lelaki lebih berkualiti walaupun brand yang sama?

ni semua adalah rentetan saya asyik window shopping kasut, baju, bag untuk saya. tiba2 rasa bersalah pasal selfish sangat, so saya window shop barang my hubby lak, pastu give up. mahal!



what say you?

Monday, January 16, 2012

menunggu

now i am waiting for stuff i`ve bought from facebook, ebay, asos n etc...
  • earrings
  • eyes pad and eye gel
  • contact lens 6 pairs
  • contact lens 3 pairs
  • books!


p/s : my hubby bought me a pair of wedges to match my Longchamp bag! oh hubby,i`m in love!

Tuesday, January 10, 2012

seriously


oh my! i cant get enough of 9gag!

Wednesday, January 4, 2012

Hukum Gantung Gambar


Soalan yang diajukan :

Apa hukumnya kita menggantung gambar bernyawa didalam rumah. Contoh gambar kita menerima sijil?

Jawapannya

Menggantungkan gambar yang bernyawa di dalam rumah ialah seperti gambar binatang, gambar orang atau gambar keluarga tuan rumah. Setelah saya meneliti masalah ini bahawa memang haram dan Nabi melarang umatnya meletakkan gambar bernyawa di dalam rumah, kerana malaikat rahmat tidak masuk di dalam rumah untuk memberikan rahmat. Hadis Nabi yang bermaksud :

Dari 'Aisyah r.a katanya, dia membeli bantal-bantal kecil bergambar-gambar. Maka tatkala Rasulullah SAW melihat bantal-bantal tersebut baginda berhenti di muka pintu dan tidak terus masuk. Aku tahu dari wajah baginda bahawa baginda tidak senang. Berkata 'Aisyah: "Ya Rasulullah! Aku bertaubat kepada Allah dan Rasul-Nya. Apakah kesalahanku? Rasulullah SAW kembali bertanya: "Bantal-bantal apakah itu?" Jawab 'Aisyah, "Aku membelinya sebagai tempat duduk anda atau tempat anda bersandar." Sabda Rasulullah SAW: "Pelukis gambar-gambar ini akan diseksa di hari kiamat seraya dikatakan kepada mereka: "Hidupkanlah gambar-gambar yang kamu lukis itu!" Kemudian baginda bersabda: "Sebuah rumah yang terdapat di dalamnya gambar-gambar (haiwan), malaikat tidak mahu masuk ke dalam rumah itu." (Riwayat Muslim)

Berkata Imam Manawi : Yang dimaksudkan dengan gambar pada hadis ini ialah suatu yg mempunyai ruh sekalipun tidak mempunyai bayang dan tidaklah termasuk dengan gambar yg tidak mempunyai ruh seperti pohon-pohon kayu. Dan yang dimaksudkan dengan malaikat pada hadis ini ialah malaikat yg membawa rahmat kepada penghuni-penghuni rumah.Adapun malaikat pencatit amal tiadalah berpisah ia dari seseorang anak Adam.

Haram bagi orang yang meletakkan gambar atau patung yang bernyawa di rumah-rumah mereka, sama ada separuh gambar atau sempurna gambar tersebut. Tiada mengapa dan diharuskan meletakkan gambar yang berbentuk pohon, kapal, rumah, ayat Al-Quran, Kata-kata hikmah, kereta, motorsikal dan sebagainya.

Hal di atas beza dengan gambar-gambar fotografik yang dihasilkan oleh kamera dan video. Harus bagi sesiapa yang ingin meletakkan atau menggantungkan gambar fotografik di rumahnya. Jika gambar fotografik tersebut mengandungi unsure-unsur pemujaan, mendedahkan aurat, mengagungkan gambar tersebut dan seumpamannya, maka hukumnya adalah haram dan bersesuaian dengan pendapat Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam buku Seni Dalam Islam :

"Hukum gambar-gambar fotografik pada asalnya harus selagimana gambar tersebut tidak mengandungi unsur-unsur yang diharamkan seperti mengagungkan gambar seseorang yang mempuyai kemuliaan dalam agama ataupun disebabkan kedudukan dan pangkat yang dimilikinya, apatah lagi sekiranya orang yang diagung-agungkan terdiri daripada orang kafir, fasiq, penyembah berhala, komunis ataupun tokoh-tokoh seni yang menyeleweng."

Pandangan saya, gambar manusia atau makhluk bernyawa yang dihasilkan oleh seni lukisan, adalah haram sepertimana yang terdapat di dalam hadis di atas. Di haruskan gambar dari hasil seni lukisan bukan gambar manusia dan makhluk bernyawa seperti gambar pemandangan, masjid, rumah, kereta dan seumpamanya. Harus juga bagi gambar yang dihasilkan oleh kamera atau video untuk digantung atau diletakkan di rumah bukan bertujuan penyembahan, mengagungkan, gambar yang tidak mendedahkan aurat, gambar orang kafir dan seumpamanya. Gambar kamera yang dibolehkan adalah bertujuan sebagai kenangan, tanda kekeluargaan dan seumpamanya.



copy from here

Tuesday, January 3, 2012

2012 shopping wishlist



my wishlist! :)
  • Longchamp Medium Long Handle Le Pliage (praline)
  • Fergie Outspoken Intense EDP
  • Comfortable wedges
  • an android (optional)
  • 2 sutera terengganu
  • Visit JPO before April 2012
  • buy 2 more handbags (any brand)
  • 10 pieces of tudung from ariani (standard size)
  • 12 books

insyaallah... :)