Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Followers

EBiz Gold Windows

Monday, August 23, 2010

sales on reebonz!

oh my dior! if only i can afford to buy one...
oh my red purse! i want that gorgeous purse!
i`m fall for that green shoulder bag. i will buy MJ one day, insyaallah.. :)
Tod`s! that brown one is killing me..
fall for the first one..
red and white! :D
the first one. i love how it beautifully designed.   



p/s- kalaulah dapat MJ green tu sebijik, indahnya! :)

Paypal problem

i just got refund from a seller at my paypal account, but the transaction happen not to cash in my debit card account...help... :(

Sunday, August 22, 2010

oh so LAME...

i xberniat untuk spreading hate kat blog kesayangan i ni. tapi akhir-akhir ni i alami kejadian-kejadian yang melampaui akal fikiran, yang tidak boleh diterima akal, tidak logik dan juga kebodohan melampau. walaupun i antara yang termuda disini, i agak terkilan dengan sikap sesetengah pihak yang tertutup fikirannya, berfikiran sempit, singkat. walaupun i ni xla  hebat bab2 hukum hakam agama ni, tapi i tahu, menuntut ilmu itu wajib. jangan tutup pemikiran kita, luaskan pandangan, rendahkan diri untuk sentiasa belajar. i masih muda, tapi i amat harapkan sedikit penghormatan daripada orang sekeliling kerana i tau i amat hormatkan orang sekeliling i. dan i juga tahu, i telah sedaya upaya untuk bersikap adil dan baik disini. tapi malangnya, i dapat rasakan yang ke"honest"an i telah dikhianati dan diambil kesempatan oleh pihak-pihak tertentu. mungkin mereka tidak tahu atau buat2 tidak tahu yang ALLAH MAHA MELIHAT. i akan cuba sedaya upaya untuk tenangkan fikiran, berfikiran positif dan berusaha untuk memastikan ini entri yang adalah yang terakhir i tulis dalam episod ini memandangkan i tidak mengadu kepada siapapun mengenai hal ini kecuali hubby i yang sentiasa memberi sokongan moral n financial. oops! i mean moral n nasihat. hehe..
sekian.
wassalam...

Thursday, August 19, 2010

Renungan

Allah melihat setiap apa yang anda lakukan. 
setiap saat kita akan dihitung samada kita khianat atau sebaliknya.
padang masyar itu benar.

waallahualam...

Wednesday, August 18, 2010

I am really hating them!




to a bunch of bangang people .

Tuesday, August 17, 2010

Please gov, i need bonus! :)

aidilfitri is just around the corner! in my mind, there are like million things to buy and do. Plus, this is the first time for me to celebrate aidilfitri with my hubby`s family. away from my family, since my parents and siblings, grandma, to'ki,closest aunties and uncles and cousins all gathering at KL/Selangor to celebrate it! *sobs*

celebrating raya here, in Terengganu, means more happening and eventful. that's also means i have to shop more! :) as always. shopping calms me. :)
here is the list! :)

  • baju kurung plain * 2
  • chiffon blouse
  • proper blouse * 3
  • leggings
  • jeans
  • shoes/ wedges
  • new wallet. a Coach maybe.
  • shoes for to'ki
  • wallet n belt for ayah. mark n spencer sounds good.
  • collared shirts for hubby * 2
  • jeans slack for hubby * 2
  • Hijab. specifically Ariani.

p/s: hubby, i always love u. forever and a day! :)

Change, is on us!

ramai manusia yang xsuka perubahan. apalagi perubahan drastik. dalam aspek pekerjaan, manusia atau dengan lebih spesifiknya melayu hanya sanggup dan mahu dan akan berada di zon selesa sahaja. pemikiran, pandangan orang lain semuanya difikirkan negatif. hakikatnya, mereka sangat malas untuk berubah. walhal mereka tahu, perubahan itu adalah untuk kebaikan. ya. mereka sangat malas. soal pekerjaan, selalu dikira-kira. orang yang tidak mengamalkan undang2, itulah yang dipuji, itulah yang dimahukan. sy bukannya mahu merapu disini, tp sila igt, ini blog sy. sy boleh luahkan apa sahaja dalam fikiran sy selagi ia tidak mengganggu ketenteraman awam. sy juga berniat utk menujukan entri ini kepada diri sendiri. hayati tafsiran Quran dan hadith dibawah:-



“Yang demikian itu adalah karena sesungguhnya Allah sekali-kali tidak akan merubah sesuatu nikmat yang telah dianugerahkan-Nya kepada suatu kaum, hingga kaum itu merubah apa-apa yang ada pada diri mereka sendiri, dan sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui,” (al-Anfal: 53)



Hadith :
Abu Burdah r.a berkata :”Rasulullah mengutus ayah ku iaitu Abu Musa dan Muaz ke Yaman, Nabi berkata:”Mudahkanlah dan janganlah kamu menyukarkan, Gembirakanlah dan jangan kamu menyusahkan dan berseia sekatalah kamu.”

 
(Bukhari dan Muslim) 
Huraian
Dalam berdakwah terdapat tatacara yang perlu diamalkan agar segala apa yang disampaikan menjadi ikutan. Antaranya ialah kita dilarang daripada menyukarkan manusia dalam melakukan ketaatan kepada Allah SWT. Contohanya ketika kita menjadi imam di dalam solat, maka solat itu janganlah terlalu lama (panjang) kerana mungkin makmun yang ada bersama kita terdiri daripada mereka yang lemah dan sakit, tua dan sebagainya. Nabi juga menyuruh kita mengembirakan manusia bukan menjadikan mereka merasa benci dengan ajaran yang kita sampaikan. Oleh itu kita hendaklah mendahulukan perkara-perkara yang menyedarkan manusia dan membangkitkan semangat mereka untuk melakukan kebaikan. Jangan sekali-kali kita memberatkan dengan perkara yang berbentuk ancaman kerana ia akan menjauhkan masyarakat dari agama dan kebenaran. Sebalikanya jinakkan hati mereka dengan bertindak secara berhikmah kerana perubahan manusia kebiasaannya memakan masa dan melalui peringkat dan tahap tertentu bukan bersifat drastik dan melulu.


credit to JAKIM

i totally love this blog! :)

Imageshack

Free Seats to Mumbai, India

One of my favorite first thing to do before i start working is surveying Air Asia flight ticket. and guess what, they are offering free seats to Mumbai n Delhi now! all we have to do is book online and pay only the airport tax. check this out! :)
click on the picture to enlarge

Monday, August 16, 2010

Responsibility n Accountability

Kalau dulu, tempat kerja lama i, staff2 kat sana, kalau ada meeting, diorang akan berasa kebertanggungjawaban sepenuhnya walaupun peranan kami/mereka tidakla sebesar mana dalam meeting tersebut. hatta sekiranya meeting tersebut jatuh pada hari cuti rehat kami sekalipun, kami akan cuba sedaya upaya untuk hadir di meeting tersebut. setelah selesai meeting, baru kami proceed dengan cuti kami. kami tidak perlukan pengajian khas/ kursus/ teguran orang atasan untuk menyedarkan kami tanggungjawab kami di organisasi kami yang amat disayangi. walhal, i penah xmenikmati cuti weekend hari sabtu hampir dua bulan. yet, i still rasa happy sebab ditempat kerja itu, kami pernah ditanamkan dalam fikiran, kerja kena ikhlas, kerja kerana Allah. walaupun duit itu penting, jangan letakkan duit berada di tempat paling atas. kerana kami berkerja dan berkhidmat untuk student yang menghafaz Al-Quran, kerana ALLAH. Di akhirat sana, kita akan disoal. apalagi kiranya kita sebagai pemimpin. sekurang-kurangnya, sebagai pemimpin keluarga, pemimpin diri sendiri.
wallahualam...

i am defining HECTIC

Thursday evening- Hubby sampai Kuantan. berbuka dengan hubby. chicken curry, fried fish.

Friday - i keje


Saturday - i keje jugak


Saturday evening - Bertolak balik ke Terengganu.
Sempat berbuka dengan family. Ikan siakap 3rasa dari Restoren Nil, Batu Buruk. Sangat sedap.

Sunday - Hubby keje. i jumpa PEK IPG Dato Razali Ismail bincang pasal pertukaran, then ke JHEAT untuk tuntut sijil nikah, tp belum siap lagi walaupun dah dekat nk masuk bulan ke tiga i kahwin. Then ke rumah ayong. Jumpa Nia sblm diorg bertolak ke Jakarta. Then ke Sabasun for groceries.

Sunday evening -  Berbuka di rumah mak mertua. sambal bilis n tempe, ikan panggang, air asam, kuih muih yang banyak. then gi terawih.

sunday 10.00pm - ke rumah mama untuk ambil barang2. dalam pukul 1045pm, bertolak balik ke Kuantan.


12.20 am - McD Drive thru for Double GCB. (Sahur)


1.00 am - Hentian LPT di Kuantan, tidur stengah jam.

2.00 am -  Sampai di Kolej Matrikulasi Pahang

6.00 am - bangun, mandi, solat subuh. Tidur.

8.00 am - keje. while hubby sambung tdo kat rumah.

1.00 pm- Lunch hour, i balik. 

1.15 pm - Hubby bertolak balik terengganu.

the weekend story.

Sunday, August 15, 2010

bersahurlah...

"Perbezaan antara puasa orang Islam dan puasa ahli kitab ialah makan sahur." - Hadis riwayat al-Tirmizi

"Sebaik-baik makanan sahur bagi orang mukmin adalah kurma." -Hadis riwayat Ibnu Hibban & Baihaqi

"Makan sahur ada keberkatan. Oleh itu, janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya meminum seteguk air. Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat ke atas orang-orang yang makan sahur." - Hadis riwayat Ahmad.

"Bersahurlah kamu semua kerana sesungguhnya pada waktu makan sahur itu terdapat keberkatan." - Hadis riwayat al-Bukhari

credit to: http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/

Thursday, August 12, 2010

Tuesday, August 10, 2010

enough is enough

i am so tired of reading one of my followed blog on my dashboard. the blog been updated like every hour. seriously, how to stop following those kind of blog? they are like spam!

Surat untuk suamiku

Dear sayang,
memandangkan syawal tahun ini merupakan syawal kita yang pertama sebagai suami isteri, dan juga sebagai blueprint untuk syawal kita yang mendatang, harap sayang dapat buat keputusan yang terbaik dan tidak berat sebelah dalam menentukan tempat beraya kita pada tahun ini. kiranya kalau tahun ni beraya ngan keluarga elly, tahun depan, kita beraya ngan keluarga sayang pula..begitu jugalah sebaliknya. harap sayang dapat membuat keputusan dengan menimbangkannya dan menghitungnya dari segenap sudut agar dapat memastikan kedua-dua kita berpuas hati dengan keputusan sayang. namun, andaikata keputusan tersebut tidak memihak pada elly, ingatlah sayang, bahawa elly tetap disamping sayang, tetap patuh dengan sayang walau apapun yang terjadi.
sekian.

forever and eternally yours,
elly.

Monday, August 9, 2010

Business Family

i sedang usha2 untuk bertukar ke Kuala Terengganu utk lebihkan masa bersama hubby tercinta disamping menjaga kesihatan yang sejak akhir2 ni agak terganggu. tiba2 i terdetik untuk berbisnes.
bukan apa, akhir2 ni i tgk ayah i agak "menjadi" bisnesnya. terdetik gak dalam hati untuk menyambung legasi ayah. setakat ni, adik i, agak senang hidupnya. padahal dia ke tempat kerja hanya pakai tshirt n jeans. lebih2 lagi, weekend lepas dia baru balik dari shopping sakan di Kuala Lumpur. lagi la i jeles. apatah lagi tgk dia disisi kereta barunya. lepas tu, i terfikir lagi, sanggup ke i kerja xtentu masa, kerja berat, hadapi risiko gaji yang xmenentu...hmm...i sanggup! tp parents xgalakkan lg. maybe parents i suh timba pengalaman dulu di tempat lain..

p/s: bile la i dapat kelek bag chanel, drive Porsche, pakai baju zuhair murad, masuk marie france bodyline....hmmm..

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Sempena ketibaan bulan Ramadhan esok, i nk ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam. Semoga bulan Ramadhan tahun in lebih baik dari Ramadhan sebelum ini. 


This becoming Ramadhan will be the first Ramadhan for me as a wife. Hopefully semuanya lancar dan diberi keberkatan oleh Allah kepada kami suami isteri.

Sunday, August 8, 2010

Imitation Handbags

i am NOT into imitation handbag, neither clothing etc. i am against them! 


xkan Guess pn nk ciplak...hello......

i nak dekat dengan hubby...

ada ke kekosongan jawatan Penolong Pegawai Perpustakaan kat area Kuala Terengganu?
i dah xsanggup berjauhan  ngan hubby lagi...
lebih2 lagi, i selalu je xsihat sekarang. gastrik, pastu demam, pastu selsema, sekarang, batuk. dahla insomnia je lately...

moreover, we`ve plan to have a child as soon as possible.

but due to this distance, agak susah la sikit kan.. apa2pn, i sentiasa doakan yg terbaik for both of us...